Het was weer wat ! Die Olympische spelen. Nooit zagen we zoveel chinezen op 1 beeldscherm. En wat een indruk maakten ze ?! Niet enkel haalden ze de meeste gouden plakken binnen, doch ook wisten ze ons te verassen met een nooit geziene inzet en openheid. Alles, maar dan ook alles, stond in het teken van deze olympiade. Wist je dat in functie van de atleten de luchtvervuiling werd teruggeschroefd door het sluiten vele bedrijven tijdens de spelen. Ook mochten slechts 1 op 3 voertuigen rijden in de steden waar wedstrijden doorgingen. Eindelijk werd China wat groener en zich wat bewuster voor wat voor schade ze de wereld aandoen. Deze beslissingen beďnvloedden zelfs de wereldeconomie. De Dollar sterkte weer wat aan en de prijs voor ruwe olie zakte. Dit enkel door een daling in de vraag van deze spleetoog-ogende oosterlingen.

En waar waren de Belgen ! Nooit zagen we in close up zoveel Belgen aan het werk op deze Olympiade. Ze werden gescreend in voorafgaande reportages, ze werden geďnterviewd op de onmogelijkste uren van de dag of ze werden gelauwerd nog voor ze uit de starthonk tevoorschijn kwamen. Als ze al uit de starthonk geraakten.

En toch haalde slechts 1 atlete goud. Het mocht zelfs niet lukken voor Kim die om de last aan haar enkels wat te drukken, als enige in Business class naar China was gevlogen.

Rotbedorven zijn ze, onze atleten. Zelfs in de discipline die ons zo nauw aan het hart ligt, lukt het ook al niet. In de piste mistten de Belgen hun kans op een medaille door wat zijzelf achteraf de schuld van Hollanders heten. Onzin !

De Belgen hebben een probleem. Ze zijn te Bourgondisch, heet het. Als je saucissenkermissen bekijkt die elke mama en/of papa van een of andere atlete opzet waarbij een volle tent tevoorschijn komt vol goed gezette bierdrinkende Belgen , kan het niet anders natuurlijk.

De Belgische atleten verdienen teveel, heet het. Het BV schap lonkt steeds om de hoek, waar vetbetaalde “apparences” in pizzahutten en andere onsportieve en normaal te mijden eettenten voor topsporters, dikke centen opbrengen. Ze zijn teveel met hun smoel op TV in programma’s die niks met hun nobel bestaan te maken hebben.

En voor het milieu moeten ze het ook al niet doen. Kijk meer eens in om het even welk klein landelijk straatje wat voor troep je in de grachten of de wegkant vinden zal. Zelfs in tijden waar de prijzen aan de pomp zo hoog waren, zijn de Belgen er als enige in geslaagd nog meer wagens op de weg te brengen !

Ik kan enkel maar besluiten dat in dit kleine land de inwoners er maar niet uitgeraken. Daarom besluit met de wijze woorden "Olympisch Goud voor Firmin".

En voor Jacques Rogge, de enige Belg die deed wat hij moet doen !

Christophe Neuckermans.